De lage olieprijs gooit de geopolitieke plannen van een aantal landen danig in de war.
Ruwe olie is nu erg goedkoop: de prijs staat op 83 dollar per vat. Goed nieuws voor de westerse consument: die is minder geld kwijt aan de pomp, en stookkosten zullen lager uitvallen. Maar een aantal andere landen zullen balen, schrijft CNN.
Niet op begroot
83 dollar is ver onder het bedrag waar landen als Iran, Nigeria, Venezuela, Rusland en Saoedi-Arabië van uitgingen bij het opstellen van hun begroting. Iran heeft eigenlijk 135 dollar per vat nodig om de rekeningen te kunnen betalen. Rusland ging uit van 100 dollar per vat en de Saoedi’s van 95 dollar.
In vroeger tijden zouden we nu beelden van topoverleg bij de OPEC in Wenen op het journaal hebben gezien. Maar het ziet er niet naar uit dat de club van olieproducerende landen zal oproepen tot het verlagen van de productie, om zo de prijs op te drijven. De organisatie is ernstig verdeeld door politieke conflicten.
Amerika heeft recordproductie
Bovendien is een niet-OPEC-lid een belangrijke oorzaak van de overvloed aan olie op de wereldmarkt: de Verenigde Staten. De olieproductie in de VS is op zijn hoogste punt sinds de jaren tachtig. Daardoor hoeft Amerika minder te importeren.
Analisten verwachten een potje armpje drukken op de wereldoliemarkt. Uit angst om marktaandeel te verliezen zullen landen hun productie niet terugschroeven. Een land als Saoedi-Arabië ziet daarbij aartsrivaal Iran, dat veel minder financiële reserves heeft en al ernstig gebukt gaat onder internationale sancties, graag wat extra pijn lijden.
Hoe lang houdt Rusland het vol?
Het zal interessant zijn om te zien welke politieke consequenties dit zal hebben. Rusland financierde de upgrade van zijn strijdkrachten met overvloedige inkomsten uit olie en gas, en voelde zich zelfverzekerd genoeg om de Krim te annexeren.
Maar consultant Branko Terzic, voormalig lid van de Amerikaanse energiecommissie, verwacht dat Rusland naar de onderhandelingstafel wordt gedwongen om het conflict rond Oekraïne op te lossen, en zo verdere schade aan z'n economie te voorkomen.
Venezuela draait kapot
Venezuela deelt driftig goedkope olie en leningen uit aan landen in het Caraïbisch gebied en Centraal-Amerika, in ruil voor politieke steun voor zijn 'socialistische revolutie'.
Maar ondertussen draait de nationale economie de grond in. De inflatie is torenhoog en aan allerlei basisgoederen is gebrek. Met nog lagere olieprijzen is het de vraag hoelang president Maduro dit beleid kan volhouden.
Met betrekking tot Iran is consultant Terzic minder optimistisch. Het land weerstaat al jarenlang sancties, en kiest er telkens weer voor om ideologische belangen boven economische te stellen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl